Tulihan se toivottu pakkasjakso sieltä!

Taisi viime kirjoituksen toivomus mennä hyvin perille. Piteli vuodenvaihteen kahtapuolen sen verta napakkaa keliä kuukauden päivät, että nyt ei ole enää ongelmia talviteille pääsyn kanssa. Routaa tuli joka paikkaan niin, ettei ole moneen vuoteen nähty. Korjuumiehetkin on päässeet harvennuksia hakkaamaan rämemailla laipat savuten.  Hyvä näin!

Talvilaaneja on tyhjennelty pois koko alkuvuosi. Lumikaan ei ole ollut vielä pahemmin haittoina. Laitokset tarvitsevat kuivaa polttoainetta kovimmilla pakkaskeleillä ja onkin ollut nyt mukava huomata, että puut ovat säilyneet aika kuivina, vaikka kesän sademäärien perusteella pelättiin vähän peittämättömien kasojen kohtaloa. Varastokasan paikan valinnan tärkeys näkyy korostuvan erityisesti märkien kesien jälkeen: tuulisella paikalla varastoitu puu on melko kuivaa, vaikka olisi ollut sateistakin.

Jonkin verran tulee kyselyitä, että onko niitä puita ollenkaan tarkoitus ajaa pois, kun ei haketuskoneita näy, vaikka olosuhteet kuljetukselle ovat viimeisenpäälle kunnossa. Pyrimme kuljettamaan haketta mahdollisimman paljon suoraan metsävarastoilta laitoksille kulkematta välivarastojen tai terminaalien kautta. Tämä säästää kovasti kustannuksia ja työtä. Tästä syystä emme aina voi kuljettaa puita heti kun varastolle pääsee. Laitokset eivät vedä määräänsä enempää haketta, vaikka tulipalopakkasilla  haketta palaakin pannut punaisena. 

Talviaikaan otetaan ensin haketukseen pitkän aurauksen päässä olevia talvilaaneja ja kuivimpia rankavarastoja sekaan huippupakkasilla. Kevättä kohti tullaan kelirikkokelpoisille varastoille  ja kesällä sitten haketellaan kesäpaikoilta hakkuutähteitä ja kuljetetaan tavaraa varastoonkin, kun urakoitsijoilla on hyvin kapasiteettia vapaana.

Vaikka nyt taas räystäät tippuvat ja automiehet joutuvat vääntämään ketjuja pyöriin vähän joka laanilla, niin uskotaan, että saamme kuitenkin nauttia normaalista talvikelistä vielä vähän aikaa. Helmikuussa päivät pitenee ja pakkaskelillä aurinkokin pääsee muistuttamaan tulevasta keväästä!

 

Mikko

 

 

 


Kirjoitettu 28.01.16 - 12:57 | Päivitetty 29.01.16 - 11:43

Ajankohtaista

Kemistä kuuluu hyviä bioenergiauutisia. Vai kuuluuko? - 11.02.2016 14:17 Lue lisää.

28.01.2016 - 12:57

Uusi vuosi toi pakkasta ja pani pannut kuumaksi pitkästä aikaa. Lue lisää.

02.12.2015 - 17:07

Pakkaskelejä kaipaillaan! Puun ostossa suvantovaihe.  Kyllä joutaisi jo oikea talvi ja pakkaset Lue lisää.

02.11.2015 - 17:14

Uudet kotisivut avattu. Lue lisää.

Jaa sivu somessa tai sähköpostina